Logo

zavrieť

prijaté námety nové nábrežie

Tretie námestie

Mojím príspevkom s názvom "Tretie námestie" , by som chcel prispieť do diskusie
zaoberajúcej sa riešením tzv.Cellerovej jamy.

Snažil som si nájsť na internete fotografie tohoto priestoru pred začatím stavby budovy s podzemnými garážami, ale nevedel som čo presne mám napísať do vyhliadavača. Tento priestor nemá označenie ani názov námestia a názov ulice Jaselská vo vyhľadávaní vôbec nepomohol. Jedine pod pojmom "Cellerova jama" som našiel fotgrafie.

Pritom označenie námestie by si tento priestor určite zaslúžil, kedže je to jedno z troch najväčších verejných priestranstiev v Trenčíne. (viď obrázok námestia v trenčíne).

Každý tento priestor má svoju špecifickú atmosféru a charakter.

1.
Mierové námestie tvorí kostru historického jadra mesta, svojím tvarom, veľkosťou a dlažbou. Ako jediné námestie krajského mesta na Slovensku si vďaka svojej pôvodnej dlažbe uchováva geniálnu atmosféru dôb minulých.

2.
Štúrové námestie je naproti tomu zrekonštruované, má novú dlažbu, fontánu s Vodníkom, nádherný trojuholníkový pôdorys a vďaka tomu je výborným priestorom na oddych v centre mesta pre rodiny s deťmi, turistov či posedenie pri káve.

3.
Naproti tomu bol priestor pred ODA, apoň čo si ja pamätám (mám 29 rokov), iba betónovým parkoviskom pre autobusy návštevníkov ODY, ihriskom pre skaterov či možnosťou pre neformálne posedenie na schodoch. No najmä si pamätám na premietanie filmov z pojazdného kina v starom autobuse počas niektorého ročníka ARTFILMU. A presne si pamätám ako dokonale tento priestor poslúžil. Schody a vyhriata betónová plocha boli ideálne na sedenie čo ležanie a vychutnanie si filmového zážitku a piva.
Niektorý ďalší ročník bolo premietanie na Štúrovom námestí, avšak podmienky už neboli také veľkorysé a pohodlné.

Preto si myslím že priestor pred budovou ODA je potrebné ponechať ako jednoducho dlaždené námestie s nejakými lavičkami po stranách, ktoré by ho ohraničovali a vymedzovali od priľahlých ulíc.

Priestor medzi Jaselskou, Hviezdoslavovou ulicou a domom armády sa mierne zvažuje čo je ideálne práve na spoločenské podujatia, zhromaždenia atď. S výnimkou súčasnej budovy krajskej knižnice je obklopený modernými budovami, pričom v prípade ODY modernou budovou vysokej architektonickej kvality. Preto si myslím že toto námestie by malo byť moderné, jednoduché a účelné, mal by to byť priestor pre mladých ľudí a v spojení s budovou ODY by mal poskytovať zázemie pre kultúrne akcie všetkých obyvateľov Trenčína.

Martin Šumaj

Diskusia